Chocoladetabletten box voor moederdag met hamer - Fun chocolade - Moederdag cadeautjes tips van Foodinista

Chocolade in alle soorten en vormen

Deel deze post

Wanneer je een chocoladeliefhebber bent, heb je hoogstwaarschijnlijk ook een favoriet: puur, melk of wit. Hoe lichter de chocolade, hoe milder de chocoladesmaak. Maar ook: hoe puurder, hoe ‘gezonder’ voor je lichaam. Pure chocolade bevat van alle soorten de meeste cacao en juist dat is het bestandsdeel dat voor veel gunstige effecten in je lichaam zorgt. En dan zijn er nog die duidelijke verschillen tussen chocolademerken: waarom vinden we de ene chocola lekkerder dan de andere?

Cacaopoeder, -boter en suiker

De basis ingrediënten van chocolade zijn cacaopoeder, cacaoboter en suiker. Hoe meer cacao er aan de chocolade is toegevoegd, hoe puurder de chocola is en hoe bitterder de smaak wordt. Witte chocolade is hier eigenlijk een beetje een vreemde eend in de bijt, want voor deze variant wordt alleen cacaoboter en geen cacaopoeder gebruikt. We worden het er dus ook maar niet over eens of witte chocolade wel ‘echte chocolade’ is.

Cacao bevat verschillende stoffen die een gunstig effect hebben op je lichaam. Er wordt bij het eten van chocolade in de hersenen bijvoorbeeld endorfine aangemaakt, dat een soortgelijk effect heeft als morfine. Chocola is ook rijk aan flavanoïden, die beschermen tegen hart- en vaatziekten.

Goede en slechte chocola?

Ga je verschillende chocolademerken vergelijken, proef je duidelijke verschillen. Net als bij koffie of wijn, zijn er veel verschillende productieprocessen en grondstoffen die gebruikt worden voor het produceren van chocola, die erg in kwaliteit verschillen. Zo kun je vaak proeven dat goedkopere chocola van minder goede kwaliteit is dan de bonbons van de duurdere chocolaterie bijvoorbeeld.

Het bestandsdeel dat zorgt voor deze verschillen is, hoe kan het ook anders, de cacao. Voor de goedkopere soorten chocola wordt zogenaamde ‘bulk cacao’ gebruikt, en voor de luxere soorten cacao van betere kwaliteit. Dit wordt in kleinere hoeveelheden geproduceerd. Dit zorgt voor een hogere prijs, maar ook voor een verfijndere smaak.

Sinterklaas speculaas broodpudding met kruidnootjes en chocoladeletter - Foodblog Foodinista

Feestchocolade

Chocola is veelzijdig en goed te combineren met andere producten. Denk bijvoorbeeld aan chocolade in verschillende baksels, toetjesrecepten of ijs, en vooral tijdens de feestdagen krijgt het cacaoproduct vaak extra aandacht. Niet alleen om zelf van te genieten, juist ook om cadeau te geven aan de mensen om je heen. Ben je bijvoorbeeld al op zoek naar inspiratie voor relatiegeschenken kerst? Een chocoladepakket kerst is een ideale manier om medewerkers of andere relaties je dankbaarheid te tonen. De chocoladepakketten van het Chocoladehuis zijn van Callebaut chocolade: een Belgisch chocolademerk dat alleen gebruik maakt van de fijnste ingrediënten.

Geen reactie's

Geef een reactie