Vitamine boost met de Byzoo slowjuicer recept Foodblog Foodinista

Alles wat je moet weten over detoxen

Deel deze post

Detoxen is tegenwoordig een belangrijke term in de dieetcultuur. Toch is dat van oorsprong niet hier begonnen. Ooit begon het detoxen bij het behandelen van verslavingen. Hierbij werd het lichaam volledig ‘ontgift’ van de stoffen die jarenlang zo verslavend waren. Bij het ontgiften werd het lichaam als het ware gereset. Pas wanneer deze volledig gereset was, kon er verder gewerkt worden aan herstel.

Ook tijdens het afvallen kan detoxen dus effectief zijn. Hierbij wordt er kortstondig afgekickt van de zogenaamde ‘suikerverslaving’. Door de jaren heen zijn onze lichamen namelijk steeds meer gewend geraakt aan suikers en ‘slechte voeding’. Het lichaam raakt hierdoor ontregeld. Het is niet gemaakt om al deze schadelijke stoffen te verwerken. Dit kan zich uiten in verschillende lichamelijke klachten. Gelukkig beschikt het lichaam ook over de gave om zichzelf te herstellen en afvalstoffen weg te leiden. Bij een overdaad van gifstoffen zullen deze echter in de vetcellen worden vastgelegd. Met alle gevolgen van dien voor de gezondheid. Met behulp van een detoxkuur help jij jouw lichaam een handje om alle afvalstoffen te verwijderen en zo weer met een schone lei te beginnen.   

Opfrisbeurt voor je lichaam - Detox met Sap.je

De oorsprong van het detoxen


De oorsprong van het detoxen ligt dus in de wereld van verslavingen. Mensen met een alcohol-, drugs- of medicijnverslaving worden opgenomen in een afkickkliniek en krijgen een detoxkuur voorgeschreven. Hierbij wordt het gehele lichaam ontgift. Geen schadelijke stoffen meer, enkel natuurlijke middelen om het lichaam te ondersteunen. Dat zal heel lastig zijn. Het lichaam is immers afhankelijk geworden van deze schadelijke stoffen. Daarom gebeurt dit altijd in een speciale afkickkliniek. Hier zijn specialisten aanwezig om alles in goede banen te leiden. Pas na het detoxen is het hoofd dusdanig geklaard dat er verdere stappen genomen kunnen worden.

Uiteindelijk besefte men ook dat het detoxen in andere situaties van pas kon komen. Bijvoorbeeld voor mensen die kampen met een suikerverslaving. Door abrupt te stoppen en het lichaam te ondersteunen met gezonde en natuurlijke middelen, zal de vraag naar suiker ook afnemen. Ook bij een dieet kan een detoxkuur dus een goede kickstart geven.

Wat kun je verwachten van het detoxen?


Er zijn heel veel verschillende soorten detoxkuren mogelijk. Geheel afhankelijk van jouw eigen wensen. Je kunt denken aan veel groente en fruitsappen, enkel vloeibare voeding, maar ook het reinigen van de darmen met klysma’s of colonhydrotherapie. Ga in elk geval op zoek naar een detoxkuur die door specialisten in elkaar is gezet. Er zijn namelijk ook genoeg schimmige praktijken online te vinden.

Een detoxkuur gaat tijdens een dieet meestal als volgt in zijn werk:

  • Je begint altijd met de voorbereidingsfase. Gedurende deze fase eet je nog zoals je altijd zou doen, maar bouw je wel een aantal dingen al geleidelijk af. Je stopt dus niet abrupt met het eten van suikerhoudende of ‘slechte’ voedingswaren.

  • Vervolgens kom je terecht in de actieve Detoxfase. Hierbij maak je gebruik van bijvoorbeeld sapvasten of enkel zeer lichte voeding. Ook kun je hierbij de darmen extra resetten door het gebruik van klysma’s of colonhydrotherapie.

  • Uiteindelijk kom je terecht in de Opbouwfase. Een detoxkuur kan nooit langer dan zeven dagen worden aangehouden. Anders komt je lichaam simpelweg energie tekort. Tijdens de opbouwfase leert je lichaam weer wennen aan gezonde en lichte maaltijden.

Volg een detoxkuur altijd enkel onder professionele begeleiding.

Geen tips missen van Foodinista? Volg Foodinista op InstagramTwitterFacebook en Pinterest of schrijf je in voor de Nieuwsbrief.

Geen reactie's

Geef een reactie