De beste koelkast indeling tips van Foodblog Foodinista

De beste koelkast indeling

Deel deze post

Alle boodschappen zijn weer binnen. Daar sta je dan met boodschappentassen. Ongetwijfeld was nog niet alles op en ligt er nog een pakje boter in de koelkast, een restje kaas, overgebleven groente, een aantal eieren en zijn deze verspreid over de koelast. Tijd om de koelkast in te richten! Niet alleen voor een duidelijk overzicht voor je zelf. Nee het is ook belangrijk om je eigen boodschappen zo lang mogelijk vers te houden en natuurlijk voor de hygiëne in de koelkast. Daarbij is het ook belangrijk voor de kwaliteit van je koelkast. Een koelkast kopen is een investering en wanneer je deze dan in je keuken hebt staan dan wil je deze ook goed onderhouden. Maar wat is de beste koelkast indeling? Het lijkt misschien allemaal heel logisch, maar dat is het niet altijd. Het is soms afhankelijk van het type koelkast en vooral de indeling van de koelkast, maar uiteindelijk is overzicht heel belangrijk. Met deze tips voor de beste koelkast indeling kom je heel ver bij het duurzaam bewaren van je boodschappen, maar ook voor het onderhoud van je koelkast.

5 Tips voor de beste koelkastindeling

Gebruik van de groente en fruitlade

Iedere koelkast beschikt over een groente en fruitlade. Het spreekt voor zich dat je daar het beste groente en fruit in kunt bewaren. Dit vak is gescheiden van de rest van de koelkast. Eventueel kun je in deze lade ook aardappel bewaren. Onder in de koelkast is het het koudst dit zorgt er ook voor dat groente en fruit lang goed blijft in deze lade. Heb ik nog restjes groente en fruit dan bewaar ik deze zelf altijd in de groente en fruitlade. Vervolgens kan het overige erbij. Zo weet je wel wat je als eerste op moet maken. Overige groente en fruit plaats je niet op de plank boven de groente en fruitlade, maar op een tussenplank. De onderste plank is namelijk te koud.

De onderste plank in de koelkast

Zoals al eerder gedeeld is de onderste plank koud. Perfect om vlees en vis te bewaren. Je wilt natuurlijk niet dat eventuele bacteriën bij je groente en fruit komen. Bewaar vlees en fruit dan ook altijd in de verpakking. Anders op een bordje afgedekt met folie of in een bakje waarin groente of vis langer houdbaar is.

Is de bovenste plank dan niet koud?

Jawel! De bovenste plank van de koelkast is natuurlijk ook koud. Maar hoe koud? Dat is afhankelijk van de indeling van je koelkast. Heb je bovenin een vriesvak dan kan de temperatuur 2 graden verschil maken. Is dit het koudste gedeelte? Evenals bovenin bewaar dan bovenin geen boter en eieren. Deze kunnen niet tegen de bijna vrieskou en groente en fruit zijn ook geen goed idee. Bewaar deze voor de tussenplanken. Wel is de bovenste plank ideaal voor potjes met sausjes bijvoorbeeld.

Waar gebruik je de tussenplanken in de koelkast voor?

Er zijn nog voldoende boodschappen over om de tussenplanken in de koelkast mee te vullen. Wat dacht je bijvoorbeeld van je vleeswaren, kaasjes, eieren, boter, diverse pakjes en zakjes en groent een fruit die nog wel even mee kunnen? De koelkast vult zich zeker. Mijn ervaring is dat ik meestal te weinig ruimte heb, maar met een gezin gaat het hard! Ook kun je brood bijvoorbeeld in de zomer langer houdbaar houden in de koelkast. Daarvoor zijn ook de tussenplanken geschikt.

De koelkastdeur

Als laatste biedt de koelkastdeur heel veel mogelijkheden. De koelkastdeur is perfect voor het plaatsen van flessen en pakken, maar ook bijvoorbeeld voor eieren, boter en eventuele pakjes, zakjes, verse kruiden en andere smaakmakers.

Hoe deel jij je koelkast in? En wat vindt jij ideaal? Zelf heb ik altijd een volle koelkast en dan bouw ik af ideaal met een gezin, maar ik kan mij ook voorstellen dat jij het heel anders aanpakt. Ik ben benieuwd!

Meer keuken tips ontvangen van Foodblog Foodinista? Volg Foodblog Foodinista op TwitterFacebook en Pinterest of schrijf je in voor de Nieuwsbrief.

Geen reactie's

Geef een reactie