Oase in Peru

Als foodie naar Zuid-Amerika: Vijf dingen die Peru zo bijzonder maken

Deel deze post

Het mooiste van een foodie zijn is dat je je eigenlijk overal wel kan vermaken. Er is geen uithoek in de wereld waar je niet iets speciaals te eten of te drinken kunt vinden. Toch zijn er een aantal plaatsen waar ik echt kan genieten en die ik echt speciaal vind. Eén van deze plekken is Peru. Dit Zuid-Amerikaanse land is echt de hemel voor ieder die van puur en lokaal eten houdt.

Omdat de voorzieningen vroeger niet top waren werden traditionele maaltijden alleen met lokale ingrediënten gemaakt. Verse vis, lokale geteelde groenten en zelf gehouden kippen vormen dan ook de basis van veel gerechten. Door de groeiende welvaart zijn deze gerechten steeds meer verfijnd.

Dit alles zorgt er voor dat wij als foodies de leuke plekken voor het uitzoeken hebben. Ik heb dan ook een reisgids Peru opgesteld met 5 dingen die Peru zo bijzonder maken voor foodies.

1. Ervaar hoe lekker de verse vis in Peru is

In Peru leeft een groot deel van de bevolking langs de kust. Het is dan ook niet gek dat veel van de cuisine hier om vis draait. Iedere dag komen er tientallen tot honderden vissersbootjes de haven binnen van iedere havenstad met de nieuwe vangst. Deze worden voor een laag bedrag aan de lokale bevolking en restaurants verkocht.

Als je tijd hebt dan is het zeker de moeite waard om tijdens deze vissersintocht even langs de haven te gaan. Het is fantastisch om de vissers in actie te zien en de verse vangst van de boot af zien te komen.

Deze verse vis wordt op een heel bijzondere en lekkere manier bereid: Ceviche. Dit is rauwe vis die in citroensap en pepers wordt gedaan, maar meer ook niet. De zuren in de citroensap zorgen er voor dat de verse vis lichtelijk ‘gaart’ maar in principe is dit gerecht gewoon rauw. Je kan het dan ook alleen eten als het echt helemaal vers is.

De plekken waar ik dit heb gegeten serveerden het met bijpassende bijgerechten zoals zoete aardappel of mais. Bijna ieder restaurant aan de kust serveert dit gerecht en het wordt gezien als het nationale gerecht van Peru, een echte aanrader dus!

2. De specialiteit van het binnenland: Pollo a la Brasa

Waar de kust van Peru bekend staat om zijn vis, staat het binnenland juist bekend om zijn kip. Kip is één van de populairste vleesbronnen van het land. Verreweg de bekendste en misschien wel de lekkerste vorm van kip vind je eigenlijk in heel Peru, maar komt van origine uit het binnenland: Pollo a la Brasa.

Niet alleen smaakt deze kip bijzonder goed en sappig dankzij zijn marinade, vaak wordt hij ook nog eens in een open keuken live gegrild. En laten we eerlijk zijn, als je kan zien hoe je kip gegrild wordt is de eetervaring zeker dubbel zo goed.

3. Leef je uit op de kleurrijke voedselmarkten

Eigenlijk moet ik op elke vakantie minimaal één voedselmarkt langsgaan. Alle verse lokale producten geven mij genoeg inspiratie voor tientallen gerechten. De voedselmarkten van Peru zijn hier geen uitzondering op.

In iedere tamelijk grote stad vind je wel een overdekte of open voedselmarkt. De meesten leveren iedere dag verse producten, maar enkelen zijn alleen op specifieke marktdagen open. Gelukkig kan ieder hotel, informatiepunt of local jou wel vertellen wanneer de markt open is.

De voedselmarkten in Peru zijn erg gevarieerd. Het merendeel van de aangeboden producten zijn groenten en fruit, alhoewel er ook altijd een selectie is met vlees, vis en zelfs zuivelproducten en snacks.

Picchu Peru

4. Ontdek wat het land te bieden heeft met een rondreis door Peru

Zoals je waarschijnlijk wel gemerkt hebt heeft Peru een heel typische doch diverse keuken. Het is dan eigenlijk ook niet mogelijk om alles te proeven en ervaren op één vaste plek. Om die reden raad ik het ook aan om juist een rondreis te maken in plaats van een vaste locatie te bezoeken.

Een voorbeeld van een goede organisatie die dit soort rondreizen aanbiedt, is SNP. Niet alleen begrijpt deze organisatie hoe een reis door Peru eruit moet zien qua diverse belevingen, ook zijn de reisroutes erg geschikt voor foodies.

5. Leer koken als een local: doe een kookworkshop

De laatste tip die ik je mee wil geven is een activiteit die je in steeds meer landen op ziet komen: een kookworkshop. In steeds meer grote steden van landen is het mogelijk om een kookworkshop te volgen waar je leert koken zoals de locals dat ook doen. Niet alleen leer je dus keukenvaardigheden die uniek zijn aan het land, je krijgt de mogelijkheid om de gerechten te leren van een echte local. Je doet dus ook nog eens een bijzondere ervaring op die je nooit zal vergeten.

Meer reistips ontvangen en leuke foodfacts like Foodblog Foodinista of volg Foodinista op InstagramTwitter en Pinterest.

Geen reactie's

Geef een reactie