Originele Wintersportbestemming in Polen: Ga naar Krakau

Originele Wintersportbestemming in Polen: Ga naar Krakau

Deel deze post

De mussen vallen van het dak en daarom dacht ik we kunnen wel een beetje verfrissing gebruiken. De echte wintersporter denkt ook niet aan de zomervakantie, maar gaat zich in de zomervakantie voorbereiden op de wintersport en gaat zich verdiepen in de skivakantie. De perfecte wintersportbestemming bestaat tegenwoordig ook niet meer alleen uit heel veel skiën en een goede apres ski, maar er zijn meer eisen. Het zal je misschien verrassen, maar ook Oost Europa heeft veel te bieden wanneer je denken aan skivakanties. Wij gingen het dit jaar beleven met het gezin en ook in mijn studententijd bracht ik al een jaar door in een winters Oost Europa met veel sneeuw en ik nog regelmatig terug. Ik vind het verwarmend en ook cultureel heeft Oost Europa veel te bieden. Daar is Polen onderdeel van en natuurlijk Krakau als wintersportbestemming. Tegenwoordig gaat ook de niet skiër mee en het is niet de bedoeling dat deze de hele dag in het appartment blijft dus ik deel tips voor kerstmarkten, culinair Krakau en vanuit Krakau naar Auschwitz reizen zal een indruk voor altijd achterlaten, maar ook dit is Krakau. Meer Krakau als wintersportbestemming lees mee?

5 Redenen voor Krakau in Polen als wintersportbestemming in Krakau

Wintersport in Krakau

Een citytrip Krakau kun je prima combineren met een aantal dagen skiën in Zakopane. Vind je een week lang skiën of snowboarden lang? Of ben je nog geen ervaren wintersporter dan is het gebied rondom Krakau bij Zakopane echt perfect. Wanneer je combineert met en citytrip of je bent nog een beginner dan wil je ook graag materiaal huren. Dit kan duur zijn. In Polen is wintersport betaalbaar. Op 100 km. afstand van Krakau ligt het skidorp Zakopane in het Tatra Gebergte met groene tot zwarte hellingen. Voor 50 Euro geniet je van 2 uur skiles bijvoorbeeld. Zo is het leuk om 4 dagen skiën te combineren met 3 dagen Krakau.

Vanuit Krakau naar Auschwitz

Wanneer je naar Krakau gaat dan is het mogelijk om de kans aan te grijpen en een bezoek te brengen aan Auschwitz. Niet direct wat je associeert met een gezellige wintersport vakantie, het contrast is zeer groot, alleen niet altijd alles is leuk. Velen brengen een bezoek aan Auschwitz in de zomer, maar in de winter zie je pas echt hoe gruwelijk het leven in Auschwitz was. Wanneer het ijskoud is en de sneeuw over Auschwitz valt en je blij bent wanneer je weer mag opwarmen met warme chocolademelk, een bagel of andere Poolse snacks.

Originele Wintersportbestemming in Polen: Ga naar Krakau

Culinair Krakau – Michelin waardig

Krakau was in 2019 niet voor niks de culinaire stad van Europa. De laatste jaren gaat het erg goed met de Poolse keuken. De poolse keuken wordt steeds meer erkend door Michelin, maar vooral Krakau valt erg op. In Krakau is er ondertussen een Michelin restaurant: Restaurant Bottiglieria 1881, maar daarna zijn er in Krakau 7 restaurants die door Michelin worden erkend. In Krakau kun je je dan ook zeker culinair laten verwennen tijdens een wintervakantie of winterse citytrip.

Originele Wintersportbestemming in Polen: Ga naar Krakau

Vette Donderdag – De Zoete Feestdag in Polen

Kies je voor een winter vakantie in Krakau in Februari en ben je er toevallig ook nog op 11 Februari? Dan heb je geluk! Ook nog wanneer je een zoete lekkerbek bent en ik kan je vertellen dat de zoetigheden op deze dag ook nog geluk brengen in plaats van vetjes op je buik en heupen. In Polen zijn ze dol op zoet gebak, maar op Vette donderdag nog iets meer! Officieel wordt het einde van de winter en het begin van de lente gevierd en dit doe je dan ook nog even met een vette hap en veel zoetigheid. Het gebak brengt veel voorspoed en geluk in de toekomst. De rijen bij de bakkers zijn lang, maar wel de moeite waard, want het draait deze dag om Pools gebak. Dit gebak lijkt op een soort oliebollen gevuld met pruimenmarmelade, frambozenjam, aardbeienjam of rozenjam en versierd met suikerkunstwerkjes. Ik kan je vertellen dat ze echt heerlijk zijn! Tijdens mijn reis in polen kreeg ik ze ook iedere dag tijdens iedere trip alleen toen was het zomer en gingen ze vooral naar de heup. Soms krijg je er ook nog slagroom of creme fraiche bij. En sowieso zijn ze in Polen dol op zoetigheden en gebak, de gehele dag door.

Ontbijt in Pozan persreis polen foodblog Foodinista

Kerst in Polen

Kerst is in Polen heel erg belangrijk. De kerstmarkten in Polen zijn dan ook erg uitgebreid en bijzonder versierd. In 2022 wanneer alles blijft, zoals het is dan worden er ook in Polen weer kerstmarkten verwachten met veel pracht en praal. De kerstmarkt in Krakau is de oudste kerstmarkt van Polen. Sfeervol, maar ook traditie rijk en daarbij met lokale en culinaire tradities, zoals vodkas’s, gegrilde kaas, gebak en natuurlijk gluhwein. De kerstmarkt start al einde november en gaat door tot 2 Januari. Een mooi uitje tijdens een wintersport vakantie of een weekendje Krakau.

Kortom Krakau is een gevarieerde winterbestemming. Krijg je al weer zin in de kou? Ik stiekem wel een beetje.

Meer reistips ontvangen en leuke foodfacts like Foodblog Foodinista op Facebook of volg Foodinista op InstagramTwitter en Pinterest.

Geen reactie's

Geef een reactie