Kopje koffie bij Hotel Lion D'Or in Haarlem - Hotel tips in Haarlem van Foodinista voor een weekendje weg in Nederland

Koffie: de drijfveer van de wereld

Deel deze post

Niets zo heerlijk als de geur van verse koffie in de ochtend. Zelfs mensen die geen koffie drinken, houden vaak wel van de geur. Het heeft iets huiselijks. Niet vreemd dus dat koffie het meest gedronken warme drankje ter wereld is.

De geschiedenis van koffie

Over hoe koffie ontdekt werd, is niemand het eens. Er zijn verschillende aannemelijke legendes die vertellen hoe de mens van de zaden van de koffieplant het gekende drankje maakte. Helaas is het onmogelijk te achterhalen wat er nu echt gebeurde.

Wat wel zeker is, is dat koffie voor het eerst werd opgemerkt in het voormalige koninkrijk Kaffa, het huidige Ethiopië. Daar werd het ontdekt door de Arabieren, die al snel verzot raakten op het drankje. Via de Arabieren kwamen de Europese handelaren in aanraking met koffie en zo werd de drank wereldwijd verspreid.

In eerste instantie was koffie duur en enkel beschikbaar voor de rijke burgerij. Later, toen ontdekt werd dat de koffieplant goed gedijt in warme, tropische klimaten, kwam een massale teelt op gang. Intussen genieten we allemaal van een dagelijkse kopje koffie.

Koffie en Appeltaart to go

Moderne koffie

Al in de 17e eeuw ontstonden de eerste koffiehuizen. Plaatsen waar mensen konden praten en de krant konden lezen onder het genot van een kopje koffie. Klinkt herkenbaar, toch?

Hoewel de kwaliteit van de koffie sterk verbeterde doorheen de eeuwen, is het maken van koffie niet veel anders dan het toen was. De zaden van de koffieplant worden geroosterd en verkocht als koffiebonen. Eenmaal gemalen wordt er koffie van gezet. Mensen brengen de koffie op smaak met een wolkje melk of wat suiker. 

Tegenwoordig zijn verschillende koffiedranken erg in zwang. Denk aan de zoete of zelfs koude brouwsels die je in hippe koffiehuizen kan kopen. Er wordt regelmatig een nieuw drankje uitgevonden. Er wordt geëxperimenteerd met smaken, siropen en kruiden. Koffie is nog nooit zo veelzijdig geweest.

Maar ook thuis wordt er lustig koffie gebrouwen. Zo wordt koffiebonen kopen naar smaak een echte bezigheid en malen mensen zelf de koffiebonen thuis om er een heerlijke koffie mee te zetten.

Ijskoffie drinken aan de boulevard van Kusadasi in Turkije

De aantrekkingskracht van koffie

Intussen staat koffie wijd en zijd bekend als een kopje troost. We drinken het om wakker te worden, tijdens het werk, omdat we het lekker vinden, wanneer we droevig zijn. Koffie past bij elke gelegenheid. En iedereen drinkt het op zijn manier.

Misschien is dat wel de grote kracht van koffie. Het basisproduct is erg geurig en herkenbaar en je kan het helemaal naar jouw smaak aanpassen. Zoet of bitter? Gloeiend heet of liever een cold brew? Een scheutje melk in je koffie of een scheutje koffie in je melk? Jij kiest! Hoe drink jij je koffie?

Geen artikelen missen van Foodinista? Volg Foodinista op InstagramTwitterFacebook en Pinterest of schrijf je in voor de Nieuwsbrief.

Geen reactie's

Geef een reactie