Ontbijten bij Budapest Baristas - Hippe ontbijt tentjes in Boedapest - Chocolade pancakes en Eggs Benedict met koffie

Hoe onderscheid je goede koffiebonen van slechte?

Deel deze post

Als je thuis een volautomatische koffiemachine hebt, zet je koffie met bonen. Je stelt in hoe jij je koffie wilt drinken en het apparaat maalt de bonen. Vaak kun je een aantal dingen zelf instellen, zoals de maalgraad en sterkte. De uiteindelijke smaak van de koffie wordt hierdoor beïnvloed. Dit geldt ook voor de koffiebonen. Wil je bonen kopen, maar ben je bang dat je de verkeerde keuze maakt? Lees dan vooral verder, want wij helpen je hier om goede koffiebonen van slechte te onderscheiden!

Kijk naar de branddatum

Wie goede koffiebonen van slechte wil onderscheiden, kijkt allereerst naar de branddatum. Dit is vooral van belang als je de bonen in een fysieke winkel koopt. De branddatum wordt dan vaak op de verpakking vermeld. Waarom dit zo belangrijk is? Omdat dit de smaak van de koffie beïnvloedt. Hoe langer het geleden is dat de bonen gebrand zijn, hoe minder de smaak. Als er geen branddatum op de verpakking staat, kun je beter op zoek gaan naar andere koffiebonen.

Bestel jij je koffiebonen online? Dan hoef je meestal niet op de branddatum te letten. De bonen worden dan vaak pas gebrand nadat je een bestelling plaatst. Hierdoor ben je altijd verzekerd van verse koffiebonen én dus lekkere koffie.

Kies voor Arabica-bonen

Op het gebied van koffiebonen wordt onderscheid gemaakt tussen Arabica- en Robusta-bonen. Soms worden beide bonen met elkaar gemengd. Dit gebeurt vooral om de prijs van koffiebonen laag te houden. Op het eerste gezicht lijkt dit misschien een voordeel, maar het is eigenlijk een nadeel. Robusta-bonen geven je koffie namelijk een bittere smaak en dat komt de kwaliteit van de koffie niet ten goede. Bovendien bevatten ze (veel) meer cafeïne. Kies daarom het liefst voor koffiebonen waarbij ‘100% Arabica’ vermeld wordt. Je hoeft dan niet bang te zijn dat er ook Robusta-bonen in de verpakking zitten.

Vermijd koffiebonen die te veel glanzen

Leg je verschillende soorten koffiebonen naast elkaar? Dan valt het je misschien op dat de ene boon meer glanst dan de andere. Omdat veel mensen glans met kwaliteit associëren, gaat je voorkeur misschien uit naar de glimmende koffieboon. Toch is het juist beter om voor de boon te kiezen die het minst glanst. Bij bonen met een glanzend uiterlijk zijn de oliën naar buiten gedrukt. Dit is het gevolg van branden op een hoge temperatuur. Koffie van glanzende bonen is hierdoor vaak (veel) minder lekker dan koffie van ‘doffe’ bonen.

Houd rekening met je eigen voorkeuren

Om goede van slechte koffiebonen te onderscheiden, moet je ook rekening houden met je eigen voorkeuren. Wat de een lekker vindt, vindt de ander juist niet lekker. Drink je graag espresso en houd je van een zoete, romige smaak? Dan zijn Lavazza Suprema Crema bonen een goede keuze. Voor koffie met een intense smaak gebruik je juist medium roast of dark roast bonen. Als je (nog) niet precies weet wat je lekker vindt, kun je het beste verschillende soorten koffiebonen uitproberen. Je ontdekt zo snel waar je wel en niet van houdt.

2 Reactie's
  • Marc Spronk
    Geplaatst op 20:33h, 08 oktober

    En als je van milde zachte koffie houdt? Welke bonen dan?

  • Daphne van Aken
    Geplaatst op 11:52h, 09 oktober

    Goede vraag. Input voor een nieuw onderzoek.
    Milde zachte koffie? Geen slappe koffie toch?

Geef een reactie