
16 okt Alles wat je moet weten over Italiaanse wijnen!
Wie denkt dat Italië alleen bekend staat om pizza’s en pasta’s, heeft het mis. Het is namelijk ook één van de bekendste wijnlanden ter wereld. Sterker nog, Italië is zelfs het grootste wijnland van de hele wereld. Vandaar dat er nogal wat wijnen uit dit land te koop zijn. Heb je nog nooit een Italiaanse wijn gedronken, maar wil je dit eens proberen? Lees dan vooral verder, want wij vertellen je hier alles wat je moet weten over wijnen uit Italië.
De bekendste druivenrassen uit Italië
- Ben je weleens op vakantie geweest naar Italië? Dan heb je ongetwijfeld uitgestrekte wijnvelden gezien. In Italië worden allerlei verschillende druivenrassen verbouwd. Een groot deel hiervan is lokaal, maar door de jaren heen zijn er ook steeds meer internationale druiven bijgekomen. Hieronder hebben we de bekendste Italiaanse druivenrassen voor je op een rijtje gezet.
- Pinot Grigio: dit is één van de weinige witte druivenrassen die geteeld wordt in Italië. Wijn die gemaakt wordt van deze druif, heeft vaak een lichte, verfrissende smaak en bevat doorgaans tonen van fruit. De druif komt oorspronkelijk uit Franrijk, maar wordt inmiddels ook in het noorden van Italië verbouwd.
- Nebbiolo: dit is één van de bekendste Italiaanse druivenrassen. In het begin hebben ze een krachtige smaak en bevatten veel tannines. Naarmate de druiven ouder worden, krijgen ze een zachtere en zoetere smaak. Er wordt onder meer Barolo, Barbaresco, Roero en Nebbiolo wijn van gemaakt.
- Sangiovese: net als Nebbiolo behoort ook Sangiovese tot de bekendste druivenrassen van Italië. De hoge zuurgraad en het tanninegehalte geven de wijnen van deze druif een unieke smaak. Sangiovese wordt geregeld gemengd met andere druivenrassen, zoals Cabernet Sauvignon, Canaiolo en Mamolo.
Bekende Italiaanse wijnregio’s
Van noord tot zuid en van oost tot west: door heel Italië wordt wijn geproduceerd. Toch is de ene regio bekender dan de andere. In het noorden van het land zijn Lombardije, Piemonte, Veneto en Südtirol de belangrijkste en bekendste. In het midden van Italië komen de bekendste wijnen vooral uit Abruzzen, Emilia-Romagna, Marche, Toscane en Umbrië. En in het zuiden zijn er ‘slechts’ twee bekende wijnregio’s: Campanië en Sicilië.
Italiaanse wijnclassificaties
- Om de kwaliteit en authenticiteit van Italiaanse wijn te garanderen, heeft het land in de jaren ’60 van de vorige eeuw een aantal wetten ingevoerd. Op basis hiervan wordt wijn ingedeeld in één van de vier classificaties: DOCG, DOC, IGT of Vino di Tavola.
- Denominazione di Origine Controllata e Garantita (DOCG): alleen de allerbest wijnen krijgen deze classificatie. Ze zijn van beste kwaliteit en voldoen aan alle wetten en regels.
- Denominazione di Origine Controllata (DOC): de op één na hoogste classificatie voor wijn uit Italië. Wijn met deze classificatie is geproduceerd volgens specifieke richtlijnen voor zijn eigen regio.
- Indicazione Geografica Tipica (IGT): classificatie die gebruikt wordt voor wijnen die gemaakt zijn van niet-traditionele Italiaanse druiven of buitenlandse druiven.
- Vino di Tavola: als een Italiaanse wijn geen van de drie bovenstaande classificaties heeft, wordt hij aangeduid als Vino di Tavola. Dit is een eenvoudige tafelwijn.
Geen reactie's