Winterse risotto met spekjes en paprika

Winterse risotto met spekjes

Deel deze post

Eigenlijk ben ik best wel een risotto fan. Het is heel snel gemaakt en je kunt er veel smaken aan toevoegen die echt heerlijk zijn, zoals deze winterse risotto met spekjes en paprika. Het recept is heel makkelijk dus snel maken dit comfort food.

Deze risotto is lekker pittig en heeft een heerlijke winterse smaak door de zoute spekjes. Naast de zoute spekjes maakt de paprika de risotto zoet en de mascarpone heerlijk romig. Echt een smulgerecht wat je doordeweeks snel hebt gemaakt.

Ingrediënten winterse risotto (4 personen)

  • 300 gram risottorijst
  • 1 liter runderbouillon
  • 1 paprika
  • 1 witte ui
  • 1 theelepel olijfolie
  • 30 gram pecorino of parmezano
  • paar blaadjes besilicum voor de garnering
  • 2 eetlepels mascarpone
  • snufje peper

Het maken van winterse risotto met spekjes

Maak de runderbouillon. Kook 1 liter water in de waterkoker en als het gekookt is meng deze in een maatbeker met het bouillonblokje. Zet deze klaar voor later.

Snipper de ui. De olijfolie mag in een normale pan, waarin de risotto gekookt gaat worden. Fruit hier de ui glazee in aan.
De risottorijst mag erbij en roer deze even door. Deze gaat uitzetten en neemt de smaak en olie op. Circa 2 minuten.
De eerste laag bouillon mag erbij, totdat de risotto onder water staat en laat het vervolgens koken en bijna droog koken.
Vervolgens mag de volgende water bij en doe dit wederom. Als het goed is, is de risotto nu al dente. Is het niet zo? Dan mag er nog één keer bouillon bij.

Koken van de risotto
Het koken van de risotto

Tijdens het koken van de risotto

Snijd de paprika in kleine stukjes. Bak vervolgens de spekjes aan in een koekenpan in hun eigen vet en voeg vervolgens de paprika toe.
Als de paprika glazee is en de spekjes nog rose zijn, maar wel gebakken. Haal ze uit de koekenpan en dep het vet eruit tussen keukenpapier. Laat dit even liggen

Bakken van spekjes en paprika
Bakken van spekjes en paprika

De laatste stap voor de risotto

Als de laatste bouillon bijna weg is en de risotto een mooie natte risotto is meng dan de mascarpone er doorheen en rasp 20 gram van de kaas er doorheen.
Meng het goed door elkaar en het wordt een stevig en plakkerig mengsel. Meng vervolgens met een spatel de paprika en de spekjes erdoor.

Verdeel de risotto over de borden. Garneer het af met het laatste beetje kaas en basilicum.

Meer foodblogs en recepten ontvangen van Foodinista? Volg Foodinista op Twitter, Facebook en Pinterest of schrijf je in voor de Nieuwsbrief.

Geen reactie's

Geef een reactie