Uniformiteit in de horeca

Uniformiteit in de horeca

Deel deze post

Misschien weet je dit niet, maar na mijn studie heb ik een aantal jaar in de hotellerie gewerkt. Een fantastische functie, wanneer je net bent afgestudeerd aan de Hotelschool of zoals ik met een Toeristische studie gericht op het Toeristische bedrijf. Verkoop en organisatie van bedrijfsevenementen. Nog steeds vind ik het een geweldige wereld en dankzij mijn blog en online communicatie kom ik er nog veel mee in aanraking. De charme ervan vind ik geweldig. Tijdens mijn studie heb ik bijvoorbeeld een half jaar stage gelopen in Antwerpen, waar ik ontzettend veel heb geleerd over marketing communicatie in de horeca. Nationaal en Internationaal. Na mijn studie mocht ik in de regio Amsterdam gaan werken in de hotellerie.

Uniformiteit in de horeca

Uniformiteit in de horeca

Wat je dan ervaart is veel uniformiteit en huisregels. De standaard regels in de hotellerie, maar ook die van een hotelketen. Dan is er ook het uniform. Dan spreek ik natuurlijk over de bedrijfskleding. Zowel tijdens mijn stage als de eerste jaren tijdens mijn werkzaamheden was ik gekleed in mijn eigen kleding, een broekpak. Een mooi netjes broekpak, maar niet alle kleding van alle medewerkers was daardoor uniform. Alleen door een naambordje herkende gasten ons als personeel. Ook niet direct herkenbaar als onderdeel van welke afdeling. Naar mijn mening ook onduidelijk voor collega’s onderling. Aan een uniform herken je in een groot hotel de afdelingen en weet je met wie je werkt. Dat klinkt misschien raar, maar door nacht en dagdiensten kan het druk zijn en wisselen collega’s elkaar ook af. En net als bij ieder bedrijf kent ook niet iedereen elkaar, maar kun je elkaar wel eens nodig hebben voor werkzaamheden. Formele bedrijfskleding kan dan bijdragen in uitstraling en herkenbaarheid op de werkvloer en veiligheid. Voor gasten is dit natuurlijk niet anders.

Uniformiteit in de horeca

Mijn eerste uniform

Na een aantal jaar kreeg ik mijn eerste uniform en heel eerlijk: ik was daar blij mee! Of ik keek daar wel naar uit, laat ik het zo zeggen! Werkkleding is doorgaans niet voordelig en je koopt het zelf alleen voor je werk. Toch zonde van de uitgave en je zelf verdiende geld. Daarbij is het prettig om over een uniform te beschikken in de horeca met vlekken die toch regelmatig voorkomen. Niet te vergeten de herkenbaarheid. Ik kan alleen wel zeggen dat mijn allereerste uniform echt een teleurstelling was. Mijn jasje was veel te groot, het viel net niet over de knieën, doordat het over de borsten dicht moest kunnen. Van de blouse waren de mouwen te lang en de broek was een soort oma-model met een hele rare pasvorm. Dan besef je dat het uniform voor iedereen belangrijk is, maar ook met name voor de persoon die het aan heeft! Met en uniform bepaal je de uitstraling en wanneer je je prettig voelt in je kleding dan straal je dat ook uit. In een horecabedrijf is dat belangrijk in sales, organisatie, voedselbereiding voor de veiligheid of waar je ook werkt. Iedereen dient zich prettig te voelen. En ik was niet de enige op mijn afdeling waar dit het geval was het was een grote teleurstelling. Ik moet toegeven dat ik in de functie daarop blij was om in vrijetijdskleding te kunnen werken.

Suit Up in de horeca

Onlangs werd ik gewezen op de prachtige collectie van Suit Up Now! Daar werd ik best wel blij van eigenlijk. Gelukkig is er de laatste jaren veel veranderd, ook bij mijn oude werkgever, maar wat hebben zij mooie collecties! Ik kan wel een aantal favorieten shoppen. En zou zeker kiezen voor een uniform in de horeca. Waar gaat jouw voorkeur naar uit? En waarom?

Meer blogs en favorieten ontvangen van Foodinista. Volg Blog Foodinista op Twitter, Facebook en Pinterest of schrijf je in voor de Nieuwsbrief.

ga(‘create’, ‘UA-43776150-1’, ‘auto’);
ga(‘send’, ‘pageview’);

Geen reactie's

Geef een reactie