stoofpeertjes in vanillesaus

Dessert stoofpeertjes met vanillesaus recept

Deel deze post

Heerlijk winters deze stoofpeertjes met vanillesaus. Deze stoofpeertjes met vanillesaus zijn een echt najaarsdessert en niet te vergeten een tip om het kerstdiner mee af te sluiten.

Ingrediënten stoofpeertjes in vanillesaus voor 4 desserts

 • De stoofperen:
 • 8 kleine stoofperen
 • 100 ml rode wijn
 • 100 ml port
 • 1,5 eetlepel kaneel
 • 3 liter water
 • De vanillesaus:
 • 300 ml volle melk
 • 1 vanillestokje
 • 2 eieren
 • 150 ml geklopte slagroom

Tips voor de bereiding van de stoofpeertjes met vanillesaus

Moeilijkheid 1-5: 3
Tijdsduur: Stoofperen voorbereiding 30 minuten en koken 4 uur. Voor de vanillesaus 30 minuten.
Benodigdheden: pan, sauspannetjes, garde, dunschiller, lepel

Tip: Start met de stoofperen. Deze nemen veel tijd in beslag. Maak deze dan ook bijvoorbeeld een dag van te voren, dan kun je ze rustig laten koken en is het eigenlijk niet nodig om er naar te kijken. Voor het dessert zelf is het alleen nodig om ze op te warmen.

Recept voor stoofpeertjes in vanillesaus

De stoofpeertjes

Schil de stoofperen en laat ze verder heel. Maak alleen de onderkant schoon en maak het steeltje schoon. Heb je een apparaatje waarmee alleen het hart eruit gehaald kan worden, maar niet de peer in vier delen gedeeld wordt, dan is dat extra mooi! Laat ze vervolgens rustig op een laag vuur zacht koken en een mooie zacht rode kleur krijgen. Dit duurt ongeveer een uurtje of vier.

Stoofpeertjes met vanillesaus
Het stoven van de stoofperen

De vanillesaus

Zet de melk op een laagvuur op in een steelpannetje en snij het vanillestokje open leg deze er in. De vanille wordt zacht en zal er grotendeels vanzelf al uit komen, na een minuut of tien kun je deze, doordat het zacht is ook heel makkelijk uithalen.

Maken van vanillesaus
Maken van Vanillesaus. Vanille uit één stokje na het verwarmen.

Als je nog geen slagroom geklopt heb doe dit dan nu. Meng de slagroom met de 2 eieren. Zet deze apart.
Ondertussen is de melk met de vanille warm. Deze mag absoluut niet koken! Zorg dat je de garde alsnog klaar hebt liggen. Voeg de melk toe met de vanille en klop deze gelijk door de eieren en slagroom anders gaat het schiften.
Gebruik je de vanillesaus op een andere dag, dan mag deze direct in de koelkast om af te koelen. Gebruik je de vanillesaus direct, verwarm deze dan nog hele even op. Blijf de vanillesaus zacht kloppen in de pan, zodat deze niet gaat schiften.

Giet de vanillesaus om de stoofperen heen in bijvoorbeeld een diep boord of geef de vanillesaus in een apart kannetje.

Voor meer dessert inspiratie. Kijk ook eens naar deze zoete dessertorentjes met kersen of maak een romig aardbeiendessert als afsluiter van het diner.

Mooi rode stoofpeertjes maak je ook zonder alcohol. Bekijk hier het recept.

Meer dessertrecepten ontvangen? Like Foodblog Foodinista op Facebook of volg Foodinista op Instagram, Twitter en Pinterest.

Geen reactie's

Geef een reactie