Kippenragout met champignons recept van Foodblog Foodinista

Romige kippenragout met champignons

Deel deze post

Als je het aan mij vraagt dan vind ik een ragout die je zelf maakt het lekkerst. Deze kun je zo rijkelijk vullen als je zelf wilt en met je eigen favoriete ingrediënten. Een voorbeeld is deze romige kippenragout met champignons die je zelf kunt maken. Je maakt eerst een romige basis en vervolgens de vulling. Oké gezond is ragout niet helemaal, maar ragout beschouwen wij dan ook als een feestdagen recept. Ragout mag tijdens een Kerstmaaltijd of Paasmaaltijd niet ontbreken. Denk bijvoorbeeld aan de kerstbrunch of Paasbrunch, waarbij een ragout recept altijd een favoriet is. Dit recept voor ragout met kip en champignons is dan ook een mooie klassieker. Wil je variëren dan staan er op de foodblog nog diverse andere mooie ragout recepten denk daarbij aan ragout met lamsvlees, garnalenragout en ook een mosselragout. Als eerste het recept voor ragout met kip maken? Lees dan verder voor de ingrediënten en het recept kippenragout met champignons.

Volg je Foodinista ook al op InstagramTwitterFacebook en Pinterest en ontvang altijd de nieuwste berichten. Of schrijf je in voor de Nieuwsbrief.

Ingrediënten voor kippenragout voor 4 personen

  • 1 grote kipfilet
  • 250 gram champignons
  • 1 bosuitjes
  • 500 ml kippenbouillon
  • 250 ml ongeklopte slagroom
  • klont roomboter
  • 2 eetlepels bloem
  • snuf peper
  • handje verse peterselie

Tips voor de bereiding van de kippenragout met champignons

Moeilijkheid 1-5: 2
Tijdsduur: 45 minuten
Benodigdheden: steelpan en pan, snijplank, mes, waterkoker, maatbeker, garde, lepel en vork

Kippenragout met champignons recept van Foodblog Foodinista

Kippenragout met champignons recept

Kook in de steelpan water en als het water kookt leg dan de kip erin. Plaats de pan op een klein en laag vuur. Laat de kip voor 15 minuten garen.

Maak ondertussen de kippenbouillon, ik deed dit door water te koken en in een maatbeker te mengen met twee bouillonblokjes. Klinkt als veel maar de bouillon mengt ook nog met de slagroom.

Verhit ondertussen in de pan de boter. We gaan nu de roux en de ragoutsaus maken. Meng de gesmolten boter met de bloem. Klop deze met de garde tot een gladde roux. Blus vervolgens op laag vuur af met de bouillon giet de bouillon in drie keer bij de roux, zodat deze goed dik kan worden. Blijf ondertussen kloppen met de garde. Giet ook de slagroom erbij en klop alles tot een gladde ragoutsaus. Meng een goede snuf peper door de saus. De verhitting mag even uit.

Snijd ondertussen de champignons in plakjes, de bosui en de peterselie fijn. Meng deze door de ragout. En laat op laag vuur al roerend weer sudderen. Haal de kip uit de pan en pluk deze met een mes en vork uit elkaar. Meng ook de kip door de ragout. Laat al roerend nog 10 minuten garen en de kippenragout met champignons is klaar. Serveer natuurlijk met bladerdeeg als een tompouche of in pasteibakjes.

Meer inspiratie voor ragoutrecepten? 

Maak dan ook eens de kalkoenragout speciaal voor de kerstdagen of een vegetarische variant, zoals deze groenteragout.

Meer recepten ontvangen van Foodinista: Like Foodblog Foodinista of volg Foodinista op InstagramTwitter en Pinterest.

8 Reactie's
  • Pim
    Geplaatst op 18:05h, 21 december

    Waarom zou je de kip koken in water om vervolgens bouillion van blokjes te trekken. Kook kip in water en gebruik dat water voor je bouillion (evyl met extra blokjes). Veel meer smaak!

  • admin
    Geplaatst op 20:14h, 21 december

    Beste Pim,

    Dat kan zeker en is ook een optie. Wel vind ik dan dat de kip langer dan 15 minuten moet garen. Kan ook als de verhitting uitstaat. In dit geval en op de blog, kies ik vooral voor snelle en makkelijke oplossingen. Bijvoorbeeld kun je nu de ragout en de kip tegelijk bereiden. Ook moet de bouillon bij gebruik in de ragout wel goed verhit zijn geweest voor bacteriën.

    Fijne feestdagen,

    Daphne

  • Margo Wooldrik
    Geplaatst op 18:38h, 20 december

    Wij hebben een koemelk vrije variant gemaakt met boter van wajang en de kookruimte van soja alpro, de smaak is prima maar hij blijft dun. Wat kan ik daar aan doen? Kun je het invriezen?

  • Daphne van Aken
    Geplaatst op 18:58h, 20 december

    Hoi Margot,

    Wat leuk dat je het gemaakt hebt en koemelk vrij! Dat kan ik mij voorstellen. Koemelkvrij is iets sneller waterig. Je mist dan toch de extra roux. Je zou wel de roux in een pannetje nog een keer kunnen maken in een andere pan en deze er doorheen kunnen roeren, maar het volgende kan ook:
    Maizena is op ‘groente basis’ pak een theelepel maizena met 2 druppeltjes water even kloppen en dit door de ragout. Blijven roeren en de kippenragout zal dikker worden.
    Je kunt het sowieso invriezen, maar wel nadat je de goede dikte hebt bereikt.

    Groetjes,

    Daphne

  • Katinka
    Geplaatst op 21:37h, 22 december

    Kun je deze ook een dag van tevoren maken ivm de slagroom of gaat het dan schiften?

  • Daphne van Aken
    Geplaatst op 13:55h, 23 december

    Ja hoor gaat prima! Wel even in de koelkast zetten.

  • Willy Besselink
    Geplaatst op 15:55h, 16 april

    Ik heb kippenbouten vind ik malser kan dat ook?

  • Daphne van Aken
    Geplaatst op 21:33h, 20 april

    Natuurlijk! Het vlees laat vanzelf los. Alleen even in een apart pannetje laten trekken.

Geef een reactie