kruidenboter recepten

Kruidenboter recepten

Deel deze post

Kruidenboter is heerlijk, vooral om het zelf te maken. Met deze tips zet je verrassende smaken op tafel. Wat denk je van een Aziatische kruidenboter? In dit blog diverse kruidenboter recepten.

Mag jij dit jaar het kerstdiner of de kerstbrunch verzorgen? Niks zo goed als variëren met de oude vertrouwde Nederlands Kruidenboters. Presenteer ze met een schaal met mooie broden en verras je familie en vrienden met smaken die ze net even niet verwachten met deze vertrouwde lekkere kruidenboters. Hoe bekend kruidenboter ook is, toch vind ik het altijd heel erg lekker. Met deze kruidenboter recepten kun je ook origineel zijn. Hoe verder je doorleest hoe origineler de kruidenboters worden. Natuurlijk zijn ze niet alleen lekker met de kerst en alle andere feestdagen. Maar nu we ons toch in december bevinden. Wel een mooi moment om ze te presenteren. Ze zijn ook zeker niet verkeerd bij een soepje met een broodje of wanneer het weer het weer het weer toelaat bij de bbq recepten!

TIP: Denk eraan bij de portie groottes dat je alle kruidenboters maakt!

Kruidenboter recepten

Klassiek kruidenboter recept:
De verse good old kruidenboter
De benodigdheden per portie voor 4 personen:
50 gram roomboter ongezouten
10 stronkjes verse bieslook
6 blaadjes peterselie
snufje verse peper

Haal de kruidenboter van te voren uit de koelkast, zodat deze alvast een beetje zacht en smeuig is. Dit mengt iets makkelijker. Doe de kruidenboter in een bakje waarin je het maakt.
Draai de verse peper, niet te veel de kruiden zijn de hoofdrolspeler. Pak een schaar. En knip de bieslook en de peterselie fijn boven de boter. Meng de kruiden door de boter en voìla de eerste kruidenboter is klaar.

Italiaanse kruidenboter:
De Mediterrane Italiaanse kruidenboter
De benodigdheden per portie voor 4 personen:
50 gram roomboter ongezouten
halve theelepel gedroogde oregano
snufje paprikapoeder (nog geen 1/4 theelepel)
5 basilicumblaadjes

Doe de kruidenboter net als bij kruidenboter nr. 1 in een bakje. De oregano en paprikapoeder mogen worden toegevoegd. Maak de basilicumblaadjes schoon, maar zorg wel dat ze droog zijn, voordat ze door de boter gaan (zodat je zeker de boter ook eventueel 2 dagen van te voren kan maken). Pak de schaar en knip de basilicum heel fijn. Meng dit met de boter en de Italiaanse kruidenboter nr. 2 is klaar..

Aziatische Kruidenboter:
De Aziatische kruidenboter:
De benodigdheden per portie voor 4 personen:
50 gram roomboter
1 theelepel sambal (zoete)
halve theelepel kerriepoeder
6 blaadjes koriander

De zachte kruidenboter mag in het mengbakje. Meng eerst de sambal er door, zodat de kruidenboter een egale rode kleur heeft. Vervolgens de kerriepoeder. Proef even of deze smaken goed in balans zijn. ondanks de pittige smaken van de sambal proef je kerrietoon er bovenuit. Maak de koriander blaadjes schoon en knip deze fijn. Meng deze door de kruidenboter. En een pittige Aziatische kruidenboter is een verrassende variatie.

Oosterse Kruidenboter:
De oosterse Kruidenboter:
De benodigdheden per portie voor 4 personen:
50 gram roomboter
1/2 theelepel rozemarijn
6 blaadjes mint
4 blaadjes peterselie

Meng de zachte boter eerst met de rozemarijn deze is droog en met goed worden verspreid. Snijd vervolgens de mint en de peterselie alvast gemengd goed fijn. Meng deze door de kruidenboter. In een paar minuten is een frisse en verrassende kruidenboter gemaakt. Heel lekker met bijvoorbeeld dadelbrood!

Serveertip: Doe de kruidenboter in allemaal kleine potjes of bakjes en verdeel ze over de tafel. Verspreid ook nog iets van de kruiden over de kruidenboter, zodat ze herkenbaar zijn. Serveer ze met verschillende broden, zoals ze ciabatta, dadelbrood, krentenbrood, Turks brood en een broodtafel met diverse soorten kruidenboter is gedekt!

Nog meer smeerseltjes maken voor op brood? Wat dacht je van deze groene pesto en rode pesto?

Als eerst op de hoogte van nieuwe blogs van Foodinista? Volg Foodinista op Twitter, Facebook en Pinterest of schrijf je in voor de Nieuwsbrief.

2 Reactie's

Geef een reactie