gorgonzola risotto met balsamico witlof recept van foodblog Foodinista

Gorgonzola risotto met balsamico witlof

Deel deze post

Wil je met de kerstdagen een hoofdgerecht serveren zonder vis en en vlees, want soms is dat gewoon het meest logisch, maar toch verrassen en meer volle smaken op tafel zetten? Dan kan het recept voor deze gorgonzola risotto met balsamico witlof wel eens gaan verrassen! Eigenlijk is het niet zo moeilijk om te maken, alleen moet je het gerecht wel bereiden op het moment zelf. Een voordeel; de tijdsduur is 30 minuten. Valt mee toch? Dat lijkt mij heel goed te doen en ik heb de risotto zelf ook als proef bereid op één van onze Sinterklaas avonden, met gasten en tijdens een uitgebreider diner. Het ging best snel en soepel. Hoe je deze risotto maakt, dat ga ik je nu vertellen.

risotto met gesmoorde witlof recept van foodblog Foodinista

Benodigdheden gorgonzola risotto met balsamico witlof voor 4 personen

100 gram sterke gorgonzola
300 gram arboriorijst
500 ml groentebouillon
100 ml witte wijn
50 gram roomboter
25 pecorino kaas
1 sjalot
snufje peper
1 eetlepel olijfolie
4 stronkjes witlof
1 eetlepel balsamico azijn

Tips voor de bereiding van de risotto en witlof

Moeilijkheid 1-5: 2
Tijdsduur: 30 minuten
Benodigdheden: snijplank, mes, spatel, lepel, 2 pannen, maatbeker

Recept voor de gorgonzola risotto met balsamico witlof

Begin met het smoren van de witlof. Verhit een klein klontje boter in de pan en laat deze smelten. Snijd ondertussen de kontjes van de witlof. Plaats de witlof in de pan, giet er twee lepels water bij, een snufje zout en besprenkel met de balsamico. Smoor op een lage verhitting en keer halfverwege een keer om. Laat de deksel wel op de pan tijdens het smoren.

Maak ondertussen de risotto. Maak eerst 500 ml groentebouillon als je dit nog niet hebt gedaan. Snipper het sjalotje. Verhit in de pan in de olijfolie. Bak voor één minuut het sjalotje en bak de risotto even mee, zodat het zetmeel los komt. Blus af met de helft van de bouillon. Laat de risotto ondertussen sudderen op een middelmatige hitte. De risotto zal het vocht opnemen. Als deze droger wordt schenk er dan een kwart van de bouillon bij en herhaal het sudderen nog een keer. Vervolgens schenk je voor de laatste keer de bouillon erbij met de witte wijn.

Wanneer de risotto droger aan het worden is, maar nog wel vochtig meng je de roomboter, gorgonzola, peper en pecorino er doorheen. De risotto is een plakkerige en romige risotto geworden.

Serveer op de borden met de gesmoorde witlof in balsamico azijn.

Meer risotto recepten?

Wat dacht je van:
* Maak in het aspergeseizoen risotto met asperges.
* Geen witte wijn, maar maak risotto met rode wijn en fijne groente
* Of risotto met truffel en een zacht eitje

Meer foodblogs en recepten ontvangen van Foodinista? Volg Foodinista op Twitter, Facebook en Pinterest of schrijf je in voor de Nieuwsbrief.

ga(‘create’, ‘UA-43776150-1’, ‘auto’);
ga(‘send’, ‘pageview’);

1Reactie
  • Jo's Daughter
    Geplaatst op 12:48h, 17 december

    Leuk zo’n vegetarisch gerecht, mijn zus en haar vriend eten geen vlees of vis & wat doe je dan met Kerst??!

Geef een reactie