Courgette plaatcake van Francis Kuijk Heel holland Bakt Receptenblog Foodinista

Courgette Plaattaart van Francis Bakt & Kookt thuis

Deel deze post

Al weer even terug kreeg ik het kookboek van Francis Kuijk thuis gestuurd. Leuk! Mocht je denken wie is Francis Kuijk? Dan praat ik je even bij. Francis Kuijk is een Bekende Bakker. Al heel lang staat Francis in de keuken, maar dat was meer voor haar plezier. Totdat het moment kwam dat Francis de stoute aantrok en deel nam aan Heel Holland Bakt. Dan bereik je direct het grote publiek, vooral wanneer je het een beetje goed doet natuurlijk. Francis kan alleen meer dan bakken, maar ook heel lekker koken. Dit leidde tot onder andere haar wekelijkse kookkunsten bij TV Max, meerdere kookworkshops geven en een eigen kookboek. Detail is dat Francis ook in Kaatsheuvel woont en dat een toevallige ontmoeting bij de Action, zomaar kan gebeuren. Maar ja, toen ik het kookboek kreeg wist ik eigenlijk niet zo goed waar ik moest beginnen, dat is positief, want het kookboek is een verzameling van persoonlijke favorieten van Francis en daar kan ik mij zelf heel goed in vinden. Na een aantal keer lezen en bladeren kwam ik tot de conclusie om de courgette plaattaart te maken, die ook wel veel weg heeft van een hartige courgette cake. Vooral deze zomer lekker bij de borrel, in de lunchbox, bij de picknick of gewoon omdat het kan. Een lekker en praktisch bakrecept van het niveau iedereen kan bakken. En daar houd ik van.

Maak ook eens de zoete vanille plaatcake met kersen en appel

Courgette plaattaart van Francis Kuijk foodblog Foodinista

Ingrediënten courgette plaattaart 16 kleine stukken of 8 grotere

200 gram oude kaas
100 gram grano pardano grof geraspt
1 ui
100 gram bacon (geen ontbijtspek) ik gebruikte uiteindelijk Pancetta
1 courgette
200 gram zelfrijzend bakmeel
125 ml zonnebloemolie
4 eieren
snuf peper en zout naar smaak

Zelf vond ik het beslag, naar recept voor de courgette plaattaart, erg klonterig en niet vochtig. Bij andere zoete plaattaarten gebruik ik 125 ml melk of 75 gram Griekse yoghurt. De melk heb ik uiteindelijk ook toegevoegd. Wellicht niet de bedoeling, maar wel een tip voor een gladdere hartige taart. Dat is voor mij dan ook een kleine opmerking over het boek dat er wellicht wel eens een ingrediënt kan ontbreken. Het valt ook niet op in de receptomschrijving, want deze is kort maar erg krachtig. Een extra teentje knoflook had ik zelf ook nog wel lekker gevonden. 

Tips voor de bereiding van de plaatcake met courgette

Moeilijkheid 1-5: 1
Tijdsduur: 15 minuten voorbereiding en 45 minuten in de oven
Benodigdheden: Mengschaal, spatel, hakmolen of rasp, maatbeker, bakpapier en ovenschaal

Courgette plaattaart van Francis Kuijk foodblog Foodinista

Recept hartige plaattaart met courgette

Verwarm de oven voor op 180 graden en leg het bakpapier in de ovenschaal. Om het passend te maken knip ik altijd de hoeken in en dan zie je dat wanneer je het bakpapier in de ovenschaal laten zakken de punten naar binnen toe vouwen.

Snipper en rasp vervolgens de courgette en ui. Zelf ben ik wat dat betreft lui en snipper en rasp ik de groente in een hakmolen. Binnen één minuut is het klaar. De groente mag vervolgens in de mengschaal. Rasp de kaas fijn en de parmezaanse kaas grof. Meng deze door de groente. Snijd vervolgens de ontbijtspek fijn. Verdeel ook deze in de mengschaal. Vervolgens mogen het zelfrijzend bakmeel, zonnebloemolie, eieren, peper en zout en als je mijn recept volgt de melk of yoghurt in de schaal. Meng alles goed door elkaar met een spatel en maak van alles een glad beslag. Meng het beslag in het bakpapier in de ovenschaal. Plaats de plaattaart met courgette vervolgens in de oven voor 45 minuten op 180 graden.

Als de plaattaart klaar is laat deze dan even tien minuten afkoelen, zodat je de hartige cakepunten veel makkelijker gesneden krijgt. De courgette plaattaart is een volledige maaltijd met een frisse salade.

Meer over het kookboek van Francis Kuijk

Ik heb je al het één en ander verteld over Francis en hoe haar bekendheid heeft geleid tot haar eerste kookboek. Inhoudelijk is het kookboek zeker geen bakboek, wat je wellicht wel zou verwachten. Het is een gevarieerd kookboek van salade tot desserts en naar de favoriete smaken van Francis. Naast het Brabantse roots heeft zij zich ook laten inspireren door de wereldkeuken en haar Australische achtergrond. Dat zorgt weer voor veel recepten die je ook makkelijk tijdens een picknick in de zon kunt eten.

Review kookboek Francis Kuijk Foodblog Foodinista

Kookboek: Francis Bakt & Kookt thuis
Auteur: Francis Kuijk
Pagina’s: 216
Recepten: 100+

Meer recepten en kookboekentips ontvangen van Foodinista? Volg Foodinista op TwitterFacebook en Pinterest of schrijf je in voor de Nieuwsbrief.

Geen reactie's

Geef een reactie